Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner

Sizce içerik pazarlaması BT şirketlerinin yatırım yapması gereken bir pazarlama stratejisi mi? Kesinlikle evet. Peki; “yaz iki satır paylaşalım sosyal medyadan” cümlesindeki gibi kısa ve basit bir iş mi? Kesinlikle hayır.

İçerik pazarlaması, outbound pazarlamaya göre 3 kat daha fazla olası satış yaratan, birçok reklam ve satış aramalarına göre maliyeti çok daha düşük olan bir pazarlama yöntemidir. Ancak; nasıl yapılır ve nasıl yapılmalıdır noktasında yakinen bildiğim teknoloji sektöründe her zaman kafalar karışıktır.

BT pazarlamasında pazarlama stratejisinin temel bileşenleri ve 2021’de BT Pazarlamasının Durumu bloglarımızda da BT pazarlamanın genel sorunları ve yapması gerekenlerden bahsetmiş ve içerik pazarlamaya işaret etmiştik. Bu yazımda ise biraz daha özele inerek, BT şirketlerinde içerik pazarlamanın temel sorunlarına değineceğim.

BT şirketlerinde içerik pazarlamasında temel sorunlara ve yapmamız gerekenlere gelin birlikte bakalım ve yanıtları bulalım.

İçerik Pazarlama Nasıl yapmalı?

Başlarken kısaca içeriğin ne olduğuna değineyim. İçerik; sesli, yazılı ve görsel birçok öğeyi ayrı ayrı veya birlikte kullanarak alıcılar için değer ve bilgi sağladığımız materyallerdir. Bunlar kimi zaman tanıtıcı bir video, kimi zaman bir blog yazısı veya bir sosyal medya paylaşımı olabilir.

Peki bu içerikler nasıl hazırlanmalı ki gerçekten bir mesaj içersin ya da vermek istediğiniz mesajı gerçekten verebilsin?

İçerik, markanızın anlatmak istediğiniz şeyi, yani mesajınızı, en doğru şekilde karşı tarafa iletmenizi sağlayacak düşünce, sistem, araç ve yeteneğin bir araya gelmesiyle oluşmalıdır. Şunu unutmayalım; markanız için içerik üretmekteki amacınız tıpkı pazarlamanın temelinde olduğu gibi hedef kitleniz ile iletişim kurmaktır. Dolayısıyla, sağlıklı bireysel bir iletişim kuracağınız zaman neler gerekiyorsa, markanız için de onu uygulamak zorundasınız. Mantıklı, tutarlı, dürüst ve güvenilir olmalısınız.

(Bir not düşeyim burada; markanız konusunda eliniz daha güçlü. Çünkü bireysel olarak değişim daha güçken, marka imajında sihirli bir kaç dokunuş ile müthiş değişimler yaratabilirsiniz. )

1-Konunuz ne?

Bir içerik hazırlarken önce elbette anlamlı bir konuya ihtiyacınız var. Örneğin; bir projenizi canlıya aldığınızı duyuracaksınız. Bir konunuz var zaten ve duyurma nedeniniz, bu başarı ile marka gücünü ve güvenini artırmak, aynı zamanda da gelecek yeni potansiyel müşteriler için kendinizi meydanda göstermek. En kapsamlı SAP projesi, remote canlı geçiş, özel geliştirmeleri ve 10 ülkeyi kapsayan projeler…

2-Amacınız ne?

Herhangi bir pazarlama aktivitesi yaparken en başta sormamız gereken sorulardan biri şudur: Ben bunu neden yapıyorum? Bu yazıyı neden yazıyorum? Bu görseli buraya neden koyuyorum? Tüm bunların anlamı ne, kime ne ifade etmesini bekliyorum?

Bazen satış geliştirmek gibi bir amacınız vardır. Bu amaç üzerinde düşünürsünüz ve bir ürününüz için yeni hedef kitle çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Buradan pazarlamasını yapmak istediğimiz konuyu çıkarırız. Örneğin; daha önce müşterilerinizde geliştirmeler yaparak uyarladığınız bir çözümü paket çözüm haline getirerek tak çalıştır bir uygulama olarak satmak istersiniz. Bu konuya dayalı da içerikler üretiriz. Örneğin deriz ki; siz bu ürünle ilgili süper projeler yapmışsınız. Hadi bir müşteri ile görüşelim ve bir başarı hikayesi yapalım. Ya da bir use case çıkaralım. Bu paket yazılıma bir isim verelim, bir logo çalışalım onu ayrı bir kimlikle var edelim. Bunu bir landing page’e koyalım ve reklam çıkarak tanıtımını yapalım. İşte iyi bir amaç bize yeni fikirler verdi ve harika gidiyoruz!

3-Bu mesaj kimin için?

Bir nedeniniz ve bir konunuz var. Peki içeriğin dili nasıl belirlenmeli? Herkese her şeyi gelişine anlatamayız.

Ürün veya hizmetin alıcısı CIO, IT direktörü ise önce daha teknik özelliklerinden, IT’ye getireceği faydalardan bahsetmeliyim değil mi?

Ya da CEO ya da CFO’lara bir mesaj vermek istiyorsam ben bu çözümün genel büyümeye etkisinden, maliyeti düşüreceğinden bahsetmeliyim.

Bu mesaj kimin için diye sorarak işe başlarsak ve doğru cevapla ilerlersek mesajımızı hedefimizdeki kitlenin istediği şeyi söylemek üzerinde kurgularız ve başarılı bir içerik yaratmış oluruz.

Şimdi yazımın başına dönersek; teknoloji şirketlerinde içerik pazarlama konusunda en temel sorun nedir cevabını şöyle veririm: Sorunumuz, bu 3 başlıkta bulunan soruları hiç sormadan işe başlamaktır. Sormadığınızda doğru cevapları bulma ve onların üzerine üretme şansınız olmuyor; çünkü daha sorunu bilmiyorsunuz.

Temel olarak bu noktadan yola çıkıp, en doğru mesajı en doğru kelimelerle ve görsellerle bir araya getirecek bir içerik hazırlayıp, çok yönlü düşünerek içeriğin dağıtılacağı kanalları belirleyecek bir akılla ilerlemek BT şirketlerinde bu işin anahtarı.

Bizim hikayemiz tam burada başlıyor. Bu hikayenin senaryosunu, sorunları çözerek, işlerin pazarlama tarafında nasıl olması gerektiğini anlatıp, onları dinleyerek belirliyor ve yola çıkıyoruz.

Örnek içeriklerimize göz atın ve BT sektöründeyseniz mutlaka kapımızı tıklatın.

Solvia Linkedln

B2B içerik pazarlama uzmanlığımızdan yararlanmak için bizimle iletişime geçin.

Burada paylaş: