Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner

Herkese merhabalar!

İkinci sayımı yayınlamanın heyecanıyla yeni senaryoma üretken yapay zeka ile ortaya konulacak çalışmalar için önemli bir not düşerek başlamak istiyorum.

Üretken yapay zeka çıktıları kullanılmadan önce, kurumunuzda bir pazarlamacının denetiminden geçmesi gereklidir. Pazarlama çalışmalarını üretken yapay zeka çıktılarını denetletmeden ilerletmek marka itibarınız açısından doğru bir yaklaşım değildir. Pazarlama uzmanlığı; tüm çıktıların değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve markaya uygun formata getirilmesinde kritik bir rol oynar.

Uzmanlık ve deneyim en azından yapa zekanın bu aşamasında hala gerekli diyebilirim. Yapay zekanın gelişimine bakarsak yakın gelecekte buna da gerek kalmayabilir.

Gelelim senaryomuza! Bu hafta AI Senaryolarımda, ürün satış ve pazarlamasında önemi büyük olan müşteri yolculukları var. Pazarlama ve satış geliştirme hatta satış çalışmalarında müşteriyi tanımak ve ürünü tanımak ve bu ikisinin uyum noktalarını bilmek başarıya götürüyor. Bu noktaları belirlemek için de müşteri yolculuğunu iyi tanımlamak ve buna göre pazarlama ve satış kampanyaları oluşturmak gerekiyor.

Müşteri yolculuğu, pazarlama stratejisinin merkezinde yer alır ve tüm pazarlama faaliyetlerinin odak noktasıdır. Müşteri yolculuğunu anlamak, hedef kitlenize daha iyi hizmet vermek, onların ihtiyaçlarını karşılamak ve onları müşteri olarak kazanmak için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, pazarlama stratejisi geliştirirken müşteri yolculuğunu detaylı bir şekilde analiz etmek ve her aşama için uygun stratejiler belirlemek gereklidir. Bu nedenle bu bölümde “pazarlama stratejisine hazırlık” başlığı kullandım. Stratejinin kapsamı genişleyebilir ancak başlangıcı bu nokta olmalıdır.

Müşteri yolculuğu ile ilgili bilgi edinmek isteyenler iki bloguma göz atabilir:

Customer Journey Map (Müşteri Yolculuğu Haritası) Nedir?

Müşteri Yolculuğu Haritalamasının Faydaları Nelerdir?

Chain of Thought Prompting ile Pazarlama Stratejisini Oluşturmaya Nasıl Başlayabilirim?

Bir SaaS ürünü için potansiyel müşterilerin yolculuk aşamalarını analiz ederek, her aşama için uygun pazarlama stratejileri oluşturmak istiyorsunuz. Chain of Thought Prompting kullanarak, adım adım düşünme süreci ile öncelikle müşteri yolculuğunun her aşamasına yönelik pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz.

Chain of Thought Prompting, yapay zeka modellerinin daha karmaşık ve çok adımlı problemleri çözmek için kullanabileceği bir teknik olup, adım adım düşünme sürecini takip ederek daha doğru ve detaylı sonuçlar elde etmeyi amaçlar. Bu yöntemde, modelin çözüm süreci boyunca attığı her adımı açıklaması teşvik edilir.

Nasıl Çalışır:

Adım 1: Problemin ilk adımı belirlenir ve model, bu adımı nasıl çözeceğini açıklar.

Adım 2: İlk adımın sonucuna dayanarak, bir sonraki adım belirlenir ve açıklanır.

Adım 3: Bu süreç, problemin tamamı çözülene kadar devam eder.

Müşteri Yolculuğu Analizi ve SEO Anahtar Kelimeleri Belirleme

Prompt:


“KOBİ’lere yönelik bir ERP ürünü için potansiyel müşterilerin yolculuk aşamalarını analiz ederek, her aşama için uygun pazarlama stratejileri ve SEO anahtar kelimeleri belirle.

Müşteri Yolculuğu Analizi:

1. Farkındalık Aşaması: Potansiyel müşteri, ürünün varlığından haberdar olur.

– Blog yazıları ve sosyal medya gönderileri ile farkındalık yarat.

– Müşterinin karşılaştığı problemleri ve çözüm arayışlarını düşün.

– Farkındalık yaratırken kullanılması gereken anahtar kelimeleri belirle.

2. Değerlendirme Aşaması: Müşteri, ürünü araştırır ve diğer seçeneklerle karşılaştırır.

– Ürün incelemeleri ve müşteri referansları paylaş.

– Rakip ürünlerle kıyaslandığında öne çıkan özellikleri vurgula.

– Müşterinin endişelerini ve sorularını ele alacak içerikler oluştur.

3. Satın Alma Aşaması: Müşteri, ürünü satın almaya karar verir.

– Özel indirimler ve ücretsiz deneme teklifleri sun.

– Satın alma sürecini kolaylaştıracak adımlar at.

– Satın alma sonrası destek ve müşteri hizmetleri bilgilerini paylaş.”


ChatGPT’nin strateji önerilerine bu linkten göz atabilirsiniz, yazı çok uzayacağı için burada yer vermedim.

Gördüğünüz üzere her adım için önerilerini belirtiyor. Bunlar size stratejinizi somutlaştırmak için fikir verebilir. Bunun bir başlangıç çıktısı olduğunu unutmayın. Bir stratejinin çok daha detaylı çalışılması gerekir. Bunu kendi deneyiminiz ve ChatGPT’nin yetenekleriyle üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Peki bu başlangıcın ötesinde neler elde edebilirim?

Tüm stratejinizi ve kanallarınızı belirledikten sonra:

  • Bahsettiği her strateji için detaylı planlamalar yapabilir, blog ve sosyal medya içerik ürettirebilirsiniz.
  • Piyasadaki rakip ERP sistemi ile bir kıyas tablosu isteyebilirsiniz.
  • Tüm bunları istediğiniz dosya formatında alabilirsiniz!

Bir sonraki senaryomda dosya formatlarından örnek vermeyi planlıyorum.

Şimdi içeriklerinizi özelleştirmek için uzmanlığınızı kullanma zamanı! Gözden geçirin, eklemeler gereken yerlere tekrar ekleme yaptırın. Stratejinizin güvenilir ve içeriklerinizin de tamamen özgün olduğuna inandığınızda artık üretken yapay zeka ile birlikte yaptığınız bu çalışmanın sonucunu kullanabilirsiniz!

Prompt modeli ile ilgili not

Bu arada bu örnekte “chain of thought prompting” kullanmadan da bu çıktıları elde edebilirsiniz. Ben bu prompt stratejisini örneklendirmek için kendi alanımda uyarlanabilir bir örnekte kullandım. Adım adım sorun tanımlama ve yönlendirme yapmanız gereken tüm senaryolarda bu yöntemi kullanabilirsiniz. ChatGPT’nin bir bilgiye erişmek için bazı yollar izlemesi gerekiyorsa o zaman düşünce zinciri promptu tanımlayın. Konuşacak çok şey var!

Yeni senaryolarda buluşmak üzere!

Görüş ve önerileriniz için: erengul.aydin@marketingtodolist.com

Bültenime abone olarak haftalık bildirim almak için tıklayın.

Burada paylaş: