![Metaverse’ün Pazarlamaya Etkileri](https://marketingtodolist.com/wp-content/uploads/2024/08/Metaverseun-Pazarlamaya-Etkileri.jpg)
![Eren Gül Aydın](https://marketingtodolist.com/wp-content/uploads/2024/08/Eren-Gul-Aydin.jpg)
Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner
Metaverse’ün pazarlamayı nasıl etkileyeceği muhtemelen son zamanlarda pazarlamacıların gündemindeki bir konu. Metaverse, yaşanan pek çok dönüşüm gibi bir tercih değil ve bir şekilde hayatımıza girecek. Konu, Metaverse’ün hayatımıza girdiğinde ne kadar hazır olmamız gerektiğini henüz bilmediğimiz yeni bir dünya oluşu. Metaverse, pazarlamayı birçok yönden etkileyecek ve bunlardan bazılarını şimdi uygulamaya başlamakta yarar olabilir.
Her yenilik, dönüşüm ve dijital ortamlar yaşamı olduğu gibi pazarlamayı da dönüşmeye mecbur bırakıyor. Metaverse’ün bu yeni çağı, önemli düzeyde bir yaratıcılığı açığa çıkaracak, markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacak gibi. Şimdi soru şu, nasıl hazırlanıyorsunuz ya da hazırlanacağız?
Bizim için yeni olan ancak yeni nesillerin içine doğacakları Metaverse dünyasında markalar varlığını nasıl sürdürecek ve hangi alanlarda olacaklar? Gelin Metaverse’ün pazarlamaya etkilerine göz atalım ve değerlendirelim.
Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik yeni değil. Aslında, onlarca yıldır bir varyasyonda ya da başka bir yerde var oldu. Tabii ki, son yıllarda gelişiyor ve önümüzdeki yıllarda da bu gelişime devam edecek.
Sanal gerçeklik, ğrün geliştirmeden mevcut ürün veya hizmetlerin satışına kadar müşterilerin işin içine katılmasını sağlıyor. Bu süreçlerin tüm aşamalarında aktif rol oynama şansı sunuyor. Şimdi ve muhtemelen önümüzdeki 15 yıl içinde, büyük ölçüde Z ve Alfa Kuşakları olan nesiller, bu ortamlarda kendilerinden önceki nesillerden daha fazla kendilerini evlerinde hissedecekler. Bu nesiller için gerçeklik algısı bile farklı olacaktır.
Dolayısıyla Metaverse dünyası, sanal gerçekliğin deneyimlenebileceği bir dünya olarak sanal gerçeklik ile ilgili pazarlama çalışmalarına hız verecek.
Artırılmış Gerçeklik
Bakış açınızı ele geçiren sanal gerçekliğin aksine, artırılmış gerçeklik ona sadece öğeler ekler. “Akıllı gözlükleri” veya popüler mobil oyun Pokemon Go’yu düşünün. Bu cihazlar, çevrenizdeki ortamı not eder ve ardından üzerine resimler, animasyonlar veya veriler ekleyerek onu geliştirir.
Peki pazarlama nerede devreye giriyor? Artırılmış gerçeklik, bir çift gözlük veya elbise denemekten yeni bir araba kullanmayı test etmeye kadar, alışveriş deneyimini başka bir düzeye taşıyor. Artırılmış bir ortamda tüketiciler evlerinden çıkmadan ürünlerle etkileşime geçebilir. Bununla birlikte, mağaza içi deneyimler bile Metaverse’den faydalanacaktır. Artırılmış gerçeklik, gerçek yaşam ortamının bir simülasyonu olduğundan, mağazalarda derinlemesine bilgi paylaşmak, ek özellikler görüntülemek ve kullanım senaryoları vb. için kullanabilir. Bunu paralel bir pazarlama deneyimi olarak düşünün.
Metaverse’de Markalaşma
Metaverse’de, marka bilinci oluşturma ve reklamcılık fırsatları da büyüyecektir. Sanal mesaj panoları, reklam panoları, ticari ürünler ve hatta avatarların giydiği sanal giysiler dahil.
NFT’ler de büyük bir rol oynayacak. Avatarların “evler” ve vitrinler gibi alanları kişiselleştirme yeteneği olarak kullanarak; tüketiciler için markalı sanal içerikler oluşturulabilecek. Bu, sanal giyim ve dijital sanat gibi şu anda çalışmadığınız mağazacılık alanlarına girmenizi sağlar.
Sanal Pop-up’lar
Pop-up mağazalar, her büyüklükteki işletme için yaygın bir durumdur. Sattığınız ürün veya hizmet olsun, sanal bir açılır pencere size markanızı daha büyük ölçekte paylaşma fırsatı verir.
Yüz yüze açılır pencereye benzer şekilde, sanal açılır pencere, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ağ oluşturma, reklam yapma ve satma şansıdır.
Sanal konum, yalnızca katılım sayılarına fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda alt satırda daha az etkiye sahip olacaktır. Çalışanların seyahat ve konaklama ihtiyacının azalması ve fiziksel alan kiralamanıza gerek kalmaması ile maliyetleri azaltabilir ve hatta kullanıcılar için nihai fiyatı düşürebilirsiniz.
Sanal Eğitim veya Sınıflar
Pek çok canlı akış ve önceden kaydedilmiş video platformuyla sanal eğitim ve sınıflar, kurumsal dünyanın halihazırda büyük bir bölümünü oluşturuyor. Pek çok sanal eğitim ve sınıf büyük olasılıkla mevcut haliyle devam edecek olsa da, Metaverse genişlemeleri için bir alan yaratır.
Gerçek dünya sınıflarını dünya çapında sanal ortamlara getirerek, büyüme fırsatları sınırsızdır. Ürününüzle ilgili bir sanal gerçeklik eğitim kursunu veya hizmetleriniz için bir kullanım örneği incelemesini hayal edin. Potansiyel müşterilerle ürün tanıtımları veya mevcut müşterilerinizle sorun giderme oturumları için bile kullanabilirsiniz.
Pazarlama çalışmalarının da ötesinde, kurum içi alıştırma ve eğitim için sanal sınıfları bile kullanabilirsiniz. Acil duruma hazırlık, çeşitlilik ve katılım, yeni çalışan oryantasyonu ve daha fazlası için Metaverse dünyası hazır olacak.
Metaverse Etkinlikleri
Covid-19 sonrası dünyada, sanal toplantı alanlarına duyulan ihtiyacın devam ettiğini hayal etmek kolay. Aile buluşmalarından konserlere ve kar amacı gütmeyen galalara kadar, Metaverse’in kimlerle ve ne zaman buluşabileceğiniz konusunda hiçbir sınırı yok. Böyle bir olayın yakın tarihli bir örneği, Roblox‘un sanal dünyasında gerçekleşen Lil Nas X konseriydi.
Bunun gibi olayların özellikle Z ve Alfa Kuşakları ile daha popüler hale gelmesiyle birlikte, Metaverse etkinlikleri yalnızca kullanabileceğiniz bir araç değil, bir gereklilik olacak. Hedef kitleniz değiştikçe pazarlama çalışmalarınız da değişecektir. Bu, Metaverse’in nasıl bir rol oynayacağının sadece bir örneğidir.
Çoğunluğa ayak uydurmak için bu tür etkinliklerin popüler hale gelmesini beklemeden, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik aracılığıyla kendi sanal etkinliğimize ev sahipliği yapmayı düşünmeliyiz. Çünkü bu tür gelişmelerde öncü işlere imza atmak bizi hem yenileyecek hem de marka gücümüzü artıracaktır.
İçinde bulunduğumuz dünya zamanı yeniliklere o kadar açık ve bizi şaşırtacak ortamları sunmak konusunda o kadar yaratıcı beyinleri besliyorki, sıradan bir bakış açısı ile çağa ayak uydurmak artık mümkün değil. O nedenle, şirketlerin tüm yeniliklere açık bir vizyonla ve bu yenilikleri kendi bünyesinde uyarlama konusunda hemen aksiyona geçebilecek şekilde varlıklarını sürdürmeleri, pazarlama ve marka çalışmalarını teknolojik gelişmelerin en yakınında tutmaları gerekiyor.