

Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner
AI Senaryoları bültenimin 20. sayısından herkese selamlar!
Biraz ara verdiğim haftalık bültenime kaldığım yerden devam ediyorum. Bu süreçte yoğunluğum, genel olarak no-code platformlarda uygulama geliştirmeyi keşfetmeye odaklıydı. Bir süre hayatımı yazılımcı gibi sürdürdüm ve ekran başından kalkıp başka bir şeye konsantre olmam çok zor oldu. Sonuç olarak Replit’te bir pazarlama asistanı geliştirmeyi başardım, ancak yazılım maliyetlerinden dolayı beklemede. Bu süreçte pek çok şeyi keşfettim, yeni yetenekler edindim ve bunun sonucunda da farklı bir hizmet modeli geliştirdim. Yakında yeni markamla karşınızda olacağım. Üretken yapay zeka alanında güvenilir bir eğitim ve danışmanlık kaynağı olma yolunda ilerliyoruz. Ama konu yapay zeka olunca, her an her işin patlayabileceği de bir gerçek. 😄 Riski seviyorum ve devam ediyorum.
Şimdi kendimden biraz haber verdikten sonra bugünkü mevzuma geliyorum. DeepSeek bana bu sayı için ilham verdi. Yapay zeka sistemlerinin işleyişini ve Reward Hacking ile Düşünce Zinciri İzleme (Chain of Thought Monitoring – COTM) konularını araştırırken, kullanıcı açısından düşünce zincirini izlemenin COTM kadar sistematik olmasa da dil modellerinin düşünme yapısını görmek ve hatalı yerleri daha kolay tespit edebilmek açısından ne kadar önemli olduğunu düşündüm.
DeepThink yokken, yani yapay zekanın düşünce yolunu şeffaf bir şekilde göremediğimiz dönemde (dönem derken birkaç ay önceyi kastediyorum 😄 yapay zekada zaman böyle akıyor), onun nasıl düşündüğünü anlamak için sorular sormak ve çıktılar üzerinden kabiliyetlerini keşfetmek zorundaydık. Ben de bu süreçte ChatGPT ile farklı soru formatları deneyerek yapay zekanın halüsinasyonlarını tespit edebilmiştim.
Şimdi ise DeepThink, modelin nasıl bir düşünce sistemi izlediğini doğrudan gösteriyor. Bunu ilk gördüğümde çok ilginç buldum ve şu soruyu sordum:
“LLM’lerin düşünce zincirini takip ederek insanlar daha doğru düşünmeyi öğrenebilir mi?”
Aşağıda DeepSeek’e sorduğum soru karşısında DeepThinközelliği aktifken modelin düşünce yolunu görebilirsiniz.

Model şu sıralamayla ilerliyor:
- Kullanıcı bana ne soruyor?
- Öncelikli ne yapmalıyım?
- Konuyu açıkça nasıl anlatabilirim?
Acaba nasıl düşünüyor, nasıl çalışıyor diye merak ettiğim ve üzerinde çalıştığım şeyi görmek bence çok heyecan verici. Peki, sadece heyecan verici mi? “Buradan ne çıktı elde edebilirim?” diye sordum. DeepSeek düşünüyor, e ben de boş değilim değil mi? 😄
Çıkarımlarım neler oldu?
İş hayatında sıkça tamamlanamayan işlerin sonuca ulaşmasını sağlıyor ve çözülemeyen sorunları ortadan kaldırıyorum. İlginç olan şu ki, bu işlerin çoğu aslında çok da karmaşık değil. Sorun, çözüm yolunun baştan yanlış kurulması veya düşünce zincirinin doğru kurgulanmamış olması.
Eğer bir düşünce zinciri sağlam şekilde kurulmuşsa, işler hızla ve doğru ilerler. Kendi alanımda çözüme odaklanıp iyi bir düşünce zinciri kurduğum ve tekrar eden süreçleri sürekli deneyimlediğim için, hem kendi uzmanlık alanımdaki sorunları çözmek hem de farklı alanlara dair doğru önerilerde bulunmak giderek daha kolay hale geldi.
Peki, düşünme yeteneğimiz zayıfsa ne yapmalıyız?
Eskiden bu beceriyi geliştirmek daha zordu. Ancak DeepThink gibi araçlarla bu süreç artık çok daha kolay.
Yapay zeka, insan beynini modelleyerek düşünüyor, ancak bizden daha hızlı ve sistematik hareket ediyor. Madem o bizi kopyalıyor, biz de kendi düşünme yeteneklerimizi geliştirmek için onu neden kopyalamayalım?
Yapılması gereken şey basit:
- DeepSeek’e girin ve DeepThink’i açın.
- Çözemediğiniz bir sorunu yazın.
- Yapay zekanın düşünce yolunu adım adım takip edin.
- Eğer bir hata görürseniz, “Burada hata yaptın” diyerek onu uyarın ve süreci baştan gözlemleyin.
DeepThink, sadece bilgi edinmek için değil, düşünme sisteminizi geliştirmek için de kullanabileceğiniz güçlü bir teknoloji.
Önümüzdeki yıllarda yapay zeka ile daha fazla iç içe çalışacağız. Onu yönetebilmek için önce kendimizi yönetmemiz, kendi düşünce algoritmamızı geliştirmemiz gerekiyor. Yapay zekayı ne kadar iyi tanırsak, onunla o kadar etkili iş birlikleri kurabiliriz.
Bu haftaki senaryom umarım ilham verici bir öğrenme yolu açmıştır.
Sevgiyle kalın,
Yakında daha sık görüşmek üzere!
Eren Gül Aydın 📩 erengul.aydin@marketingtodolist.com