Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner

Matthew Ballun ve daha sonra Zuckerburg’un tarif ettiği şekliyle “kalıcı, gerçek zamanlı işlenmiş 3D dünyalar ve simülasyonlardan oluşan geniş bir ağ” olan Metaverse, teknoloji dünyasındaki son gelişmelerden biri ve birçok şirketi ve pazarlamacıyı şaşkına çeviren bir gelişme.

Paralel evren, dijital dünya, avatarlar, NFT… pek çok kavram geziyor akıllarda.

Peki Metaverse tam olarak nedir ve iş ve pazarlama dünyasında neyi değiştirecek?

Şirketler ve pazarlamacılar Metaverse’ü nasıl avantajlarına kullanabilirler?

Bu yazıda tam da bunları, Metaverse’ü anlatacağım. Ne anlama geldiğinden ve hem mevcut hem de gelecekte ne olabileceğinden bahsedeceğim. Son olarak da pazarlamacıların önümüzdeki yıllarda Metaverse’ü nasıl kullanabileceklerine dair çeşitli yöntemlere göz atacağız.

Metaverse Nedir?

Bir risk sermayedarı ve yazar olan Matthew Ball’un ve daha sonra Zuckerburg’un tarif ettiği şekilde Metaverse, “kalıcı, gerçek zamanlı işlenmiş 3D dünyalar ve simülasyonlardan oluşan geniş bir ağdır”.

Daha basit bir ifadeyle Metaverse, çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen internetin şu anda varsayımsal bir sürümüdür. Bu, kişisel bilgi işlem (şu anki bir örnek çevrimiçi oyun Second Life), sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik araçları aracılığıyla yapılır.

Bu, Metaverse’ün öğelerinin şu anda mevcut olmadığı anlamına gelmez. Roblox ve Fortnite gibi birçok kişinin Metaverse’ün geleceği olarak gördüğü oyunların temelini oluşturan oyunlar var. Daha spesifik olarak, sanal ortamları ve diğer oyuncularla etkileşime girebilen sanal avatarlar var. Ayrıca, deneyimi kişiselleştirmek için giysi ve dekoratif aksesuarlar gibi oyun içi ürünler satın alabilirler. Oyun başından kalkmayan bir kitle vardır yıllardır. Çoğumuz ne yaptıklarını anlamayız bile. İşte onlar şu an Metaverse’ü hepimizden iyi anlıyor.

Metaverse ve NFT Nasıl İlişkili?

Bir NFT veya değiştirilemez token, somut bir değeri olmadığı için değiştirilemeyen dijital herhangi bir şeydir. Günümüzde NFT’nin en yaygın biçimleri, animasyonlar gibi dijital sanatlardır. Ancak Metaverse içinde bir NFT çok daha fazlası olabilir.

Çok uluslu yatırım bankası Morgan Stanley‘e göre, NFT’lerin 2030 yılına kadar 56 milyar dolarlık bir pazar olma potansiyeli var. Nasıl mı? Hepsi Metaverse’ün yaratacağı talep sayesinde.

Sanal avatarlardaki artışla birlikte sanal modaya olan talep hızla artacak. Dijital alanda kendini kişiselleştirme ihtiyacı yadsınamaz ve moda da bunu yapmanın en kolay yollarından biri. Avatarlı sanal oyunlar Fortnite ve Roblox’ta bulunan pazarların başarısı buna örnek olarak gösteriliyor.

Metaverse Pazarlamayı Nasıl Etkileyecek?

Metaverse ile internetin yeni bir yinelemesi üzerinde çalışılıyor ve bunun toplum için büyük etkileri olacağı öngörülüyor. Pazarlama, iletişim ve markalaşma uzmanları yeni zorluklarla birlikte yeni fırsatlarla da karşılaşacaklar. Metaverse’ün bu yeni çağı, farklı yaratıcılıklara bizi itecek, markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacaktır. Şimdi soru şu; nasıl hazırlanıyoruz?

Metaverse’ün pazarlamayı nasıl etkileyeceğini düşünmediysek, bir pazarlamacı olarak çemberin dışında kalmışız demektir. Metaverse, pek çok dönüşüm gibi bir tercih değil dahil olacağımız zamanı düşünmemiz ve planlamamız gereken bir olgu. Yani kaçınılmaz bir durum. Metaverse, pazarlamayı birçok yönden etkileyecektir ve bunlardan bazılarını şimdi uygulamaya başlayabiliriz.

-Sanal gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Metaverse’de Markalaşma, Sanal Sınıflar, Sanal Eğitimler gibi pek çok önemli başlığı Metaverse açısından değerlendirdiğim yazı ile devam edebilirsiniz.

Burada paylaş: