Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner
Conversational Marketing veya sohbet pazarlaması, şirketlerin satış döngüsünü kısaltmak, müşterileri hakkında bilgi edinmek ve daha fazla satın alma deneyimi yaratmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Makine Öğrenmesi ve “Natural Language Processing” (NLP) teknolojilerinin de geliştirilmesiyle birlikte chatbotlar artık Conversational Marketing alanında önemli gelişme ve kolaylıklar sağlıyor. Bu blog yazımızda bu metodun dönüşümüne ve faydalarına değineceğiz.
Conversational Marketing, geleneksel pazarlamadan farklı olarak, potansiyel müşteri bulmak için kullanılan iletişim formları yerine, hedeflenen, gerçek zamanlı mesajlaşma ve akıllı chatbotları kullanır. Bu yol, sunduğunuz ürün veya hizmete ihtiyacı olanların ihtiyaç duyduğu zaman size ulaşmalarını sağlıyor. Elbette potansiyel müşterilerle yapılan sohbetler yalnızca web sitenizde gerçekleşmez. Conversational Marketing, herhangi bir kanal veya platformdan bağımsız gerçekleşebilir. Inboud ve Outbound pazarlama taktiklerini birleştiren Conversational Marketing, yüz yüze görüşme veya telefon görüşmesi veya e-posta yoluyla sunduğunuz şeylerden yararlanabilecek kişilerle diyaloğa başlamakla ilgilidir.
Conversational Marketing metoduyla, insanları harekete geçmeye zorlamazsınız. İnsanların sorularını yanıtlar, geri bildirimlerini dinler ve daha sonra onlara yardımcı olacak yeni yöntemler ortaya çıkarırsınız. Yani onlarla gerçek bir konuşma yaparsınız. Tabii ki, gelen potansiyel müşteriler her zaman bu denklemin önemli bir parçası olacaktır. Hoş geldiniz mesajları ayarlayarak ve iletilerinizi belirli ziyaretçilere hedefleyerek, hiçbir potansiyel müşteriyi kaçırmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Ancak, Conversational Marketing de outbound pazarlama taktikleri içerebilir. Potansiyel bir müşteriyle iletişime geçilmesi gereken her yerden iletişime geçmeliyiz. Yani bu sadece web sitemizle sınırlı değil. Örneğin e-posta ile, proaktif olarak bir müşteriye ulaşabilir ve sohbete başlayabilirsiniz. Burada bizi geleneksel pazarlamadan ne ayırıyor derseniz, kişiselleştirilmiş bir mail diyebiliriz. O kişiyi genel mesaj içeren bir maille sıkmak yerine, kişiselleştirilmiş bir şeyler hazırlamanız ve eğer konuşmak isterlerse bir chatbotu tetikleyen bir bağlantı ekleyerek onlara gerçek zamanlı bir başlangıç yapma fırsatı sunmanız fark yaratacaktır. Sohbet Pazarlaması, her şeyin merkezine bire bir iletişim ve diyalog koymaktır.
Conversational Pazarlama gerçek zamanlıdır.
Conversational Marketing, statik web formlarını doldurtmak yerine, sohbetler ile potansiyel müşterilere gerçek zamanlı olarak ulaşmaya odaklanır. Akıllı chatbotların yükselişi sayesinde, potansiyel bir müşteri bir soru sorarsa, şirketiniz gerçek zamanlı bir yanıt vermek için her an orada olabilir. Potansiyel bir müşteri isteğiyle ilgili bir chatbottan 7/24 yardım alabilir. Chatbot kullanımı akıllara bu teknolojinin insandan insana etkileşimlerin yerini almakla ilgili olduğunu getirmemeli. Chatbot kullanımı, potansiyel müşterilerinizin sorularının mümkün olduğunca çabuk yanıtlanmasını sağlamakla ilgilidir. Çünkü sonuçta, birisinin sorusuna hemen cevap veremezseniz, o kişi bir başkasına, muhtemelen bir rakibe soracaktır. Bu durum bugünlerde yaşadığımız, gerçek zamanlı dünyanın doğasıdır. Conversational Marketing, gerçek zamanlı dünyaya uyarlanan geleneksel bir pazarlama metodur.
Conversational Marketing ölçeklendirilebilir
Gerçek zamanlı mesajlaşmanın ve chatbotların yükselmesinden önce, konuşmaları ölçeklemek oldukça zordu. Çünkü aynı anda potansiyel müşterilerle 100 adet bire bir görüşme yapabilmeniz için, 100 çalışanın arama yapması gerekiyordu. Destek ekipleriyle yıllardır popüler olan mesajlaşmanın artmasıyla, bir çalışan birden fazla, eş zamanlı bire bir görüşmeyi yönetme becerisini kazandı ancak yine de şimdi chatbotun yükselmesiyle, konuşmaları ölçeklendirme kabiliyeti benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı.
Conversational Marketing bağlantı kurma odaklıdır
Pazarlama ekipleri geleneksel olarak lead yakalama formları veya kaç MQL (Marketing Qualified Leads) ürettikleriyle, kaç potansiyel müşteri yakaladıkları üzerinde ölçülmüştür. Conversational Marketing ile odak, iletişim bilgilerinin pasif olarak toplanmasından, aktif olarak kişileri sohbete dahil etmekten geçer. Artık MQL’ler yerine, CQL’leri (Conversation Qualified Leads) arıyorsunuz.
Conversational Marketing kişiselleştirilmiştir
Conversational Marketing sayesinde, ekipler her zaman önceki konuşmaları referans alabilir. Ancak her zaman diyaloğa kişiselleştirilmiş bir dokunuş eklenebilir. En temel düzeyde, sitenizin farklı sayfalarında yaptığınız sohbetleri özelleştirebilirsiniz. Örneğin, fiyatlandırma sayfanızda bir müşteri adayı olduğunda, “Bu adınız [adınız], fiyatlandırma sayfamıza göz attığınızı görmekteyiz” şeklinde bir karşılama mesajı gösterebilirsiniz. Bir ziyaretçinin, IP adresi eşleştirmesi yoluyla çalıştığı şirketin adını bile kopyalayabilir ve bir mesaja ekleyebilirsiniz. Sayfanızı ziyaret eden kişi, bir rakibinizle çalışan bir firma ise hemen aynı sektörde olan referans müşteriler gösterebilirsiniz. Amaç, dikkatlerini çekmek ve onları, sizinle bu diyaloğa girmelerine değeceğine inandırmaktır.
Conversational Marketing, içinde bulunduğumuz gerçek zamanlı dünyanın doğası gereği dönüşmektedir. Dijitalleşme, birçok mesleği kendiliğinden dijitale taşıdığı gibi, çalışma metodlarında da değişiklikler yaratmaktadır. Dijitalleşmenin Conversational Marketing‘de yarattığı dönüşüm, hem düşük maliyetli hem de gerçekten müşteri ile iletişimi hızlandıran, Conversational Marketing’ i güçlendiren bir dönüşümdür.