Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner
Sosyal medya platformları, dijital iletişim kanalı olarak markaların hikayelerini ve gündemlerini aktarmak için kullandıkları kitle iletişim araçlarıdır. Dolayısıyla bu kanallarda kullanılan sözlü ya da görsel her şey markanın kitlesine bir şey anlatır ya da anlatmalıdır. Direkt mesaj veren cümleler özenle seçilmeli, söz yerine geçen görseller ise yazı ile uyumlu olmalıdır. Görsellerin de bir şey anlattığı, bir mesajı olduğu unutulmamalıdır. Nasıl bir resim veya heykel yazısız ve sözsüzken bir şey anlatıyorsa, bir tasarım da tıpkı böyledir, böyle değerlendirilmelidir.
Sosyal medyada marka iletişimini kurumsal bir sosyal medya hesabını aracılığıyla yönetmek, için bir resim seçmeden, bir yazı yazmadan önce yapılması gerekenler vardır. Bunları 9 madde ile aşağıda kısaca sıralıyorum:
Markanızı tanıyın, geçmişi, bugünü ve gelecek vizyonuna bakın.
- Markanın ne satmak istediği, ne mesaj vermek istediği, pazarda konumlanmak istediği yeri iyi anlayın.
- Tasarımlarınız için bir konsept belirleyin. Kullanacağınız yazı tiplerini ve genel renkleri belirleyin. Logo renklerinden yararlanabiliyorsanız yararlanın. (Paylaşımlarınızda konseptinizin çok dışına çıkmayın, çok aynı da olmayın. Fazla tekrardan kaçının.)
- Marka konumlamanıza göre bir içerik planı oluşturun. Bu planda önemli başlıklarınız olsun. Ayda bir x konusunda blog, bir kez çalışan paylaşımı, bir kez çözüm paylaşımı, bir kez başarı hikayesi gibi.
- Kimi içeriklerinizi statik (planlı olanlar), kimilerini dinamik (gelişmelere göre öngördüğünüz ya da öngörülen) yönetebilmeyi öğrenin. Planlı olanlar zamanınızı iyi yönetmeniz ve paylaşımları aksatmamanız için önemli.
- Dinamik yönetim ise sürekli değişen bir dünyada bir pazarlamacının öncelikli kabiliyetleri arasında olmalı. Hızlı üretmek, içeriği şekillendirmek ve ilgili kanallardan yayınlamak önemlidir.
- Sosyal medya kanallarındaki doğru paylaşım zamanları konusundaki yeniliklerini takip edin. Yalnız paylaşım için uygun olan bu zamanlar her sektöre ve hedef kitleye göre değişir. Siz sürekli olarak kendi yönettiğiniz kurumsal hesabın/hesapların etkileşimlerine (beğeni, paylaşım, görüntüleme, tıklama) bakın ve buna göre doğru paylaşım zamanlarını belirleyin.
- Sosyal medya görsel ölçülerindeki yenilikleri takip edin, paylaşımlarınız için güncel boyutlar kullanın. 2020 ölçüleri için bu blogumdan yararlanabilirsiniz.
- Hashtag (etiket) stratejisi oluşturun, sektör veya çözümlerle ilgili en fazla kullanılan ya da ilgili etiketleri belirleyin. Bunlarda da yine statik ve dinamik etiketleriniz olsun.
- Sosyal medya platformuna göre emoji kullanın. Emoji duygu bütünleyici ve harekete geçiricidir. Etkileşimi artırır.
Tüm aşamaları geçtiyseniz artık bir sosyal medya paylaşımı yapabilirsiniz:) Bunlara dikkat etmeden yapılan sosyal medya paylaşımları hedefine ulaşmaktan uzaktır. Milyarlarca dijital verinin aktığı bu platformlarda birilerinin ilgisini çekebilmek giderek zorlaşıyor. Bu nedenle hem kuralına uygun hem de yaratıcı içeriklere yoğunlaşmak biz pazarlamacılara düşüyor.