

Eren Gül Aydın | Marketing To Do List - Owner
İçerik pazarlaması, hedef kitlenizle içerik planlama, oluşturma ve paylaşma sürecidir. Marka bilinirliği oluşturmanıza, müşterileri harekete geçmeye ikna etmenize ve gelir elde etmenize yardımcı olur.
Sosyal medya ve bloglar gibi çeşitli içerik pazarlama türleri vardır ancak her yıl işletmelerin hedef kitlelerine ulaşma yollarını değiştiren yeni trendler ve teknikler ortaya çıkmaktadır.
Bir pazarlamacı olarak, bir strateji oluşturup pazarda konumunuzu belli etmek için rakiplerinizin neye odaklandığını bilmek önemlidir. Rakipleriniz içerik pazarlamada nasıl bir yol izliyorsa, nerede hangi içeriklerle yer alıyorsa siz daha iyisiyle yer almak için çalışmalısınız. Genel trendleri ve dünyayı takip etmek öncü olmanız için de önemlidir. Böylece, rakipleriniz eski yöntemlere takılıp kalmışken siz içeriklerinizi yeni mecralarda yayınlamaya ya da içerik pazarlamasında daha trend içeriklerle boy göstermeye başlayabilirsiniz. Bu yazımızda içerik pazarlamasının 2021’deki durumunu ve yıl boyunca dikkat edilmesi gereken eğilimleri inceleyeceğiz.
Bilinmesi Gereken İçerik Pazarlama İstatistikleri
- Alıcıların %47’si, bir satış temsilcisiyle iletişime geçmeden önce işletmenin yayınladığı içerikleri inceliyor.
- Pazarlamacıların %82’si, geçen yıla göre içerik pazarlamasını %70 artışla daha aktif kullandığını söylüyor.
- Pazarlamacıların pazarlama kampanyaları yürütmek için birincil hedefleri, marka bilinirliği, satışları artırmak ve etkileşimi artırmak.
- Videolar, içerik pazarlamasında kullanılan blogları ve infografikleri geride bırakıyor.
- Google‘ın arama algoritmaları, metni resimlere, sese/podcast’lere ve videolara dönüştürmeye çalışıyor.
- B2B organizasyonları tarafından içerik pazarlamasını desteklemek için kullanılan en iyi teknolojiler analitik araçlar, sosyal medya yayıncılığı ve e-posta pazarlama yazılımıdır.
*İstatistiklerin kaynağını buradan görüntüleyebilirsiniz.
2021’de Takip Edilmesi Gereken İçerik Pazarlama Trendleri
1. Video Merkezdedir
Pandemi döneminde tüketiciler zamanlarının çoğunu evde video izleyerek geçirdiğinden, medya yüklemeleri 2020’de yıllık bazda %80 arttı. Bu değişen tüketici davranışının bir sonucu olarak, video artık herhangi bir içerik stratejisinde kullanılan birincil medya biçimi haline geldi ve art arda iki yıl boyunca pazarlama trendlerinin ilk sırasındaydı. Oluşturmaya karar verdiğiniz videolar iş ihtiyaçlarınıza bağlı olabilir. Bazı işletmeler marka bilinirliğini artırmak için TikTok‘ta daha kısa süreli videolar oluşturmayı tercih ediyor. Kendi alanımıza gelirsek, yani teknoloji sektöründe yazılımlarla ligili demolar ve kısa animasyon tanıtımları ilgi çekiyor diyebiliriz.
2. Multimedyadan Yararlanmak
Videoya ek olarak, mümkün olduğunda multimedyayı içeriğe dahil etmek giderek daha popüler hale gelen bir stratejidir. GIF’ler, metinde verilen talimatları daha fazla açıklamak için bloglara ek olarak ya da tek başına kullanılabilir.
3. Stratejik SEO Taktikleri
2021’de pazarlamacıların %69’u SEO’ya yatırım yaptığını bildirdi, bu rakam 2020’ye göre %5 arttı.
Pazarlamacılar, bu yatırımları web sitesi kullanıcıları için özel deneyimler oluşturmak için yapıyor. Pazarlamacılar, 2021’deki değişim sadece SEO optimizasyonuna odaklanmadı. Bununla birlikte niş ve long-tail anahtar kelime oluşturmaya da odaklandı.
Pazarlamacıların %71‘i, işletmelerinin 2021 SEO taktiğinin stratejik anahtar kelimeleri bulmak olduğunu bildirdi.
4. Podcasting Büyüyecek
2021’de takip edilmesi gereken bir diğer içerik pazarlama trendi, podcast’lerin yükselişidir. Aşağıdaki istatistikleri göz atın:
- Apple ve Spotify gibi büyük şirketler, podcast’lere ve ses platformlarına yatırımlarını artırıyor.
- Podcast pazar yatırımının 2023 yılına kadar 2 milyarı aşması bekleniyor. Bu da pazarlamacıların podcast’a önemli ölçüde zaman ve para ayırması anlamına geliyor.
Peki, podcast’ler tüketiciler arasında neden bu kadar popüler? İlk olarak, her alanda herkes için bir sürü konu var. İkincisi, podcast’ler, sunucular ve dinleyici arasında bir konuşma yapıyormuş gibi hissettirir.
İşletmeler, önemli faydalar sağladığı için podcast’lere yatırım yapıyor. Podcast’ler gerçek sonuçlar elde etme ve potansiyel müşteriler ve gelir açısından geri ödeme yeteneğine sahip bir pazarlama stratejisi.
Podcast dinleyicilerinin %53′ü dinleme deneyimleri sırasında reklamları duymaktan gerçekten keyif alıyor ve bu reklamları bir podcast’te duyan tüketicilerin %61‘inin öne çıkan bir ürünü satın alma olasılığı daha yüksek ve bu da işletme gelirini artırmaya yardımcı olan önemli bir faktör.
5. İçerik Kişiselleştirme
2021’de pazarlamacıların odak noktası, bağlamsal olarak ilgi alanlarıyla alakalı ve doğru zamanda gösterilen içeriği tüketicilerle paylaşmaktır. Bu, hedef kitlenizin beğenilerini, ihtiyaçlarını ve isteklerini incelemeniz ve hedef kitlenizin sevdiği içerikleri bildiğiniz anlamına gelir. Buna karşılık, marka sadakati oluşturacak, dönüşümleri artıracak ve gelir elde edeceksiniz.
Bu eğilimden yararlanmanın bir örneği, web sitenizdeki kullanıcı davranışını incelemektir. Bir tarayıcının belirli ürün sayfalarında gezindiğini ve alışveriş sepetine bir ürün koyduğunu fark ederseniz, sitenizi bir sonraki ziyaretlerinde tüketicilere o ürünü veya hizmeti gösterebilirsiniz.
Hiper Kişiselleştirme Çağı blog yazımıza göz atın.
6. Değerli içerik, Fazla İçerikten Üstündür
Tüketicilere değerli içerik sağlamak her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu eğilim, tüketicilerin internette daha fazla zaman harcadıkça her şeyi görmelerinden kaynaklanmaktadır. Günde hedef kitlenizde ilgi uyandırmayan üç Instagram hikayesi yayınlarsanız ve rakipleriniz yalnızca bir tane doğru içerik yayınladıysa, hedef kitlenize herhangi bir değer sağlamayan içeriğinizin ne önemi var?
Ancak; içerik pazarlama stratejinizin sosyal medya kanallarınıza odaklandığını varsayalım. Bu durumda, paylaştığınız içeriğin müşterilerinize gerçek bir değer sağlamasını sağlarsanız günde bir kaç paylaşım yapmanızın bir sakıncası olmaz.
7. Webinar Düzenlemek
Webinar, bir izleyiciye dijital olarak sunulan bir video sunumu, seminer, ders veya atölye çalışmasıdır. ON24, webinar araçlarının kullanımında yıllık %167 artış olduğunu söyledi.
Etkinliklere dijital olarak katılmak, tüketicilerin en sevdikleri işletmelerle etkileşime girmeye, sunum yapan kişilerden ve sektör liderlerinden değer elde etmeye devam etmelerine olanak sağladı. Yeni evden çalışma modeli, bir tüketicinin bulunduğu her yerden bir etkinliğe katılma kolaylığı nedeniyle bunu mümkün kılıyor. Ayrıca tüketiciler etkinliğin kaydedilmesi ve kendileriyle paylaşılması durumunda isteğe bağlı içeriğe erişebilme avantajına sahip oluyorlar.
Başarılı Webinar Kılavuzu blog yazımıza göz atın.
8. Mevcut Yüksek Değerli İçeriğin Amacını Değiştirmek
Mevcut içeriğinizi yeniden kullanmak, yeni bir biçimde sunmaktır. Kitlenizin beğendiğini bildiğiniz yüksek kaliteli, değerli içeriği zaten oluşturduğunuz için erişimini genişletirsiniz.
E iyi performans gösteren bir blog gönderinizden; bir slayt sunumu oluşturmak, Instagram profilinizdeki ürün sayfalarındaki incelemelerin ekran görüntülerini paylaşmak veya podcast bölümlerinizin metin dökümlerini oluşturmak gibi çeşitli şekillerde yeniden yararlanabilirsiniz. İçerik üretim zincirinizi aklınızda öylesine otomatize etmelisiniz ki; üretilen hiçbir değerli içeriğin tek şekilde kalmayacağını bilmelisiniz. Bir içerikten, blog, video, sosyal medya postu, story, infografik gibi pek çok materyal üretebilirsiniz ve yeniden kullanarak erişimini artırabilirsiniz.
İşletmenize yönelik güncel içerik ihtiyaçlarınız için hemen bize ulaşın.